Blogger Widgets

Friday, 20 May 2016

Tips masuk ipta, universiti dan politeknik


assalamualaikum


kalau korang masuk ipta mesti lah ada tips sikit supaya senang your journey nanti, yeke? haha. sini alif ada nyatakan beberapa tips masuk ipta daripada pengalaman alif sendiri. antaranya...




1.Pilih ipta yang dekat dengan family



Ha! Masa isi upu jangan nak pilih ipta yang jauh beribu ribu batu dari family, niat nak merantau lah, bawak diri lah and apa jelah. Jangan! Pilih je yang dekat2 dengan umah korang kalau nak jauh jugak pilih ipta di negeri yang dekat nan negeri asal anda. Hal ni sebab dapat jimat kan kos duit korang kalau nak balik rumah  kan. Kalau korang rindu bila2 je boleh balik.


2.Kuat kan mental



Jika anda mndapat tawaran ipta yang berbeza tempat dengan kawan anda, maka kuat kan lah mental kerana anda keseorang. Hahaha! Ok, masa ni anda tegur je mana2 student yang sama batch masuk ipta. Lagipon orang len yg masuk ipta yang sama mugkin keseorang seperti anda, so kenapa tak tegur2 je. Kan.

Ok second, kuat kan mental bebetul, memang sah anda akan menangis apabila ditinggal kan family di ipta. Lagi2 kaum hawa kompem lepas hari pendaftaran malam tu dah nangis teresak2 kerana rindu! Haha. Tak kurang jugak kaum adam, malam pertama kedua dan ketiga atau semiggu mugkin lelaki tidak menangis kerana kaum adam mugkin ego tapi kalah kerana rindu akan family yang jauh di mata maka nangis jugak macam owner blog ni sendiri. Hahah! (yang dapat tawaran jauh)


3.Jangan bercinta dengan abang faci



Haha, Cuma nasihat awal2 sem buat lah baik bagi poiter tinggi boleh buat backup kalau sem seterusnye dapat pointer rendah kan. So, kuat kan iman dulu jangan bercinta dulu. Tak kesah lah korang junior berapa diberi harapan palsu oleh abg faci. Sabar abg2 hensome yang lain tengah cuti. Haha


4.Pilih kawan yang betul



Hal ni amat penting. Sebab kawan la muka yang hari2 kita tengok sampai sem 6 . kalau kat sekolah dulu boleh lah ada kawan baik bagai. Tapi ipta nope! Ye mugkin ada tapi ramai yang talam 1001 muka. So hati memilih kawan. Cari lah kawan yang ada bila kita senyum dan ada bila kita dalam kesusahan.


5.Kejutan budaya



Jangan terlalu terikut dengan gaya hidup kawan2 sendiri. Mugkin memakan diri. Lagipun student masa kini amat terpengaruh dengan skinhead, raver dan hipster. Nak bergaya boleh tapi jaangan sampai obsess sangat.


6.Aktif di kelas



60% penilaian berterusan di dalam kelas. So anda mestilah aktif banyak kan bertanya kepada lect sebab lect lah yang bagi makrah semuanya. Tips ambil hati lect contoh dating awal kelas, submit assignment pada deadline, banyak bertanya, berpakaian kemas, pandai berkomunikasi dan bersidplin.


7.berJimat di ipta



Hal jimat ni memang ta asing bagi student, semua student mesti lalui masalah ni. Kalau boleh jangan lah makan kfc mcd di sahaja. Ringan kan tulang jalan cari nasi bajet di gerai2 di kawasan ipta anda. Ini mugkin membantu sedikit. Kadang ada nasi bajet percuma air sekali


anything cooment




14 comments :

  1. hahaha .. tips no 3 tu win. dulu waktu MDS dekat uitm, awal2 dah kena remind dengan fasi .. XD

    ReplyDelete
  2. Thanks for those useful tips!

    ReplyDelete
  3. #pilih kawan yang betul tu, memang penting.

    ReplyDelete
  4. menyesal aku tak bercinta masa kat uni dulu...kengkawan aku yg bercinta dulu dah kawin mawin, anak dah masuk sekolah menengah dah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik saya tgh bercinta, ahahhahahahaha

      Delete
  5. tips #6 tu dgn erti kata lain, berbaik2lah dgn lecturer sebab dia yg mengajar, buat soalan, jaga peksa, tanda soalan, bagi markah dan jugak ubah markah..hehe

    lagi satu, amalkan buat study group, ramai kengkawan aku kat uni dulu scorer masa kat sekolah, tapi masuk uni nak study sensorg... last2 gagal...

    just my two cents... :P

    ReplyDelete
  6. tip 8 : rapat dengan senior dan lect utk mudah minta note, lab, tuto dan minta ajaran fyp hahaha. goodluckkk !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...